mercimekli poğaça






Beyaz unsuz şekersiz hamur işleri kitabımdan %100 doğal tariflerden denediğim birkaç tarifi paylaşmak istiyorum. Bu malzeme listesinde krem tartar gibi belkide adını hiç duymayanlarınız vardır… kitaptan edindiğim bilgiye göre bazı kabartma tozlarının içinde sodyum alüminyum sülfat varmış ve bunların vücudumuza fazla alınması sağlığımız için pek iyi bir şey değilmiş. Bu nedenle kabartma tozu kullanmak yerine karbonat ve krem tartarı kullandığımızda kendi doğal kabartma tozunu elde ediyoruz. Krem tartar aynen un gibi bir şey aktarlardan elde edebilirsiniz.
Ve tarif şöyle: 2 ölçü krem tartara, 1 ölçü karbonat ve 1 ölçü mısır nişastası ekleyip ağzını sıkıca kapatıp bir kavanozda saklayarak kendi kabartma tozunuzu hazırlamış oluyorsunuz…


MERCİMEKLİ POĞAÇA




MALZEMELER




(MERCİMEKLİ HARÇ İÇİN)
Bir su bardağı yeşil mercimek
Bir tutam deniz tuzu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 orta boy soğan
1 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı kimyon




(HAMURU İÇİN)
3,5 su bardağı tam buğday unu
2 yumurta ( birinin akı sarısı ayrılacak)
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağından biraz az zeytinyağı
2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
1 çay kaşığı krem tartar
Yarım çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
Üzeri için çörekotu

HAZIRLANIŞI




*mercimeği az tuz ilavesiyle üzerini 3-4 parmak geçecek kadar yumuşayana dek kısık ateşte haşlayıp daha sonra suyunu süzüyoruz.




*zeytinyağla küp küp doğranmış soğanı hafif şeffaflaşana kadar kavurup daha sonra mercimekleri ve biraz tuzunu, karabiberini ve kimyonunu ilave edip 5 dakika daha pişiriyoruz daha sonra soğumaya bırakıyoruz.




*unumuzu eleyip ( elekte kalan kepekleri atmıyoruz kullanıyoruz) geniş bir kaba alıyoruz. Ortasını havuz gibi açıp 1 yumurta, 1 yumurtanın akını ( sarısını üstü için ayırıyoruz), yoğurdu, zeytinyağını, tereyağını, krem tartarı, karbonat ve tuzunu ortadaki havuzun içine koyup parmak uçlarınızla yoğurmaya başlayınız. (çok sert bir hamur olmasın)




*daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp her bir parçayı kahve tabağı büyüklüğünde açıp bir yarısına bir yemek kaşığı dolusu harcımızdan koyup diğer yarısını üstüne kapatın. Hamurun kenarlarını parmaklarınızla bastırın. Tüm bezelere aynı işlemi yaptıktan sonra üzerlerine yumurta sarısını sürün ve çörekotu serpiştirin. 180 derecelik önceden ısıtılmış sıcak fırının orta katında yaklaşık 25 dakika üzeri altın sarısı renk alana kadar pişirin….afiyet olsun.

Hiç yorum yok: