ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI
bu tarifte anneme ait olup oldukça leziz ve her defasında da yüzde yüz tarif tutmuştur...
malzemeler:
3 soğan
1 su bardağı zeytinyağı
bir buçuk kase pirinç
şeker
tuz
karabiber
yenibahar
kuru nane
maydanoz
dereotu
1 orta boy lahana
*soğan ve zeytinyağ kavrulur ( ben tüm yemeklerimde soğanı şeffaflaşıncaya kadar kavuruyorum yani esmerleşmesine izin vermiyorum bildiğimiz gibi esmerleşene yada pembeleşene kadar kavurmak oldukça sağlık açısından zararlı )
*daha sonra yıkanmış ve ayıklanmış pirinçler ilave edilir ve 5 dakika kadar sürekli çevirerek kavrulur. ardından pirinç kadar ılık su eklenir ve ağzı açık olarak suyu çekene dek pişirilir.
*geriye kalan malzemeler eklenir ( bir buçuk tatlı kaşığı şeker, bir tatlı kaşığı tuz,
yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı yenibahar, iki buçuk tatlı kaşığı kuru nane ve en son maydanozla dereotu)
* lahanaları kaynar suda tencerenin ağzı kapalı olarak her bir yaprağını birer dakika bekletin ve çıkarın.
*lahanalarımızı sardıktan sonra. üzerine iki çimdik tuz ve biraz yağ gezdirilir ve sonra bir buçuk kase soğuk su eklenir. su kaynayana (5') kadar harlı ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte ağzı kapalı yaklaşık 30' pişirin.

Hiç yorum yok: